Atleta română, emigrată în comunism în SUA, face zgârie-nori la New York: supranumită „Dracula Baby”, era să fie deportată

de: Cojocaru Cristian
20 09. 2022

Ileana Găvozdea este atleta română care în timpul comunismului a ales să emigreze în SUA. Viața acesteia nu a fost deloc una ușoară, însă, în prezent, a ajuns să ridice un zgârie-nori în New York.

Fosta atletă olimpică Ileana Găvozdea a ales în urmă cu patru decenii să ia calea Statelor Unite ale Americii unde devine Ilana Holloway. Ileana se națte în Cluj în 1955, iar la vâsta de 14 ani pleacă alături de familie în București, acolo unde tatăl său era vicepreședinte al Comitetului Central pentru Consiliile Populare.

La aproape 40 de ani de când a plecat din România, fosta atletă olimpică Ileana Găvozdea, devenită peste Ocean Ilana Holloway, face o confesiune cuprinzătoare despre încercările din anii comunismului și viața de emigrant în Statele Unite. O poveste cu lumini și umbre despre suferință, piedici, episoade tulburătoare, dar și despre întorsăturile nebănuite ale destinului, care aveau s-o transforme într-un arhitect de succes în New York.

Fosta săritoare în lungime reprezenta România la Jocurile Olimpice de Tineret din 1972. În anul 1971, când se pregătea pentru concursul de calificare, Ileana Găvozdea se confruntă cu obstacolele puse de către profesorul ei de matematică care și-a propus să o pedepsească, afirmând că toți cei care fac sport, nu aveau ce căuta la cursurile lui.

Sportiva a trecut peste atentatul de la Munchen din 1972, a supraviețui cutremurului din 1977, iar mai târziu avea să părăsească Republica Socialistă. Pe teritoriul american a fost aproape de a fi deportată, chiar la scurt timp după ce pășise în țara tuturor posibilităților.

Cu toate acestea, în timp ce se afla într-un salon de manichiură, i-a apărut șansa în fața ochilor de a-și prelungi șederea în America, ulterior devenind un cunoscut arhitect din New York, construind zgârie-nori. De asemenea, ca și cum toate necazurile prin are a trecut nu ar fi fost de ajuns, Ileana Găvozdea s-a aflat aproape și de atentatele de la World Trade Center din 2001.

Fosta sportivă relatează cu lux de amănunte totul în autobiografia sa intitulată „Înșirând mărgele – Povestiri ale unui Puiuț de Dracula emigrant”, carte care va fi lansată la Londra. Din povestirile sale reiese că aceasta a practicat balet, patinaj artistic, iar undeva prin 1965 s-a apucat de atletism, atunci când niște antrenori au recrutat-o, însă necesita acordul părinților.

Olimpiada din 1972 a fost prima care deținea secțiunea pentru tineret, iar Ileana s-a calificat. Cu toate că a participat, atentatul de la Munchen a compromis Olimpiada. După ce s-a întors din Germania, românca a hotărât că este momentul să renunțe la sport și a început pregătirea pentru admiterea la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București.

Atleta română care a avut o viață demnă de scenariu

După cinci ani de la groaznicul eveniment din Munchen, românca se confrunta cu un alt eveniment care avea să-i pună viața în pericol. Proaspăt căsătorită, locuia pe Calea Dorobanți împreună cu soțul și soacra sa. Puternicul cutremur aproape că a îngropat-o printre cărămizi.

În momentul în care a început să lucreze, s-a mutat un Cluj unde a ridicat un hotel, lucrând în cadrul Administrației Parcurilor și Străzilor din Cluj. După ce a devenit membru de partid și-a dat seama că locul ei nu era aici în țară pentru că regimul comunist ar fi determinat-o să vorbească mai mult decât trebuia și implicit să aibă de-a face cu Securitatea.

În anul 1983 decide să plece în America, acolo unde soțul ei avea un prieten care lucra ca și șofer de taxi. A plecat cu doar 50 de dolari în buzunar, iar timp de doi ani a locuit ilegal în New York, fiind la un pas de a fi deportată. În timp ce lucra ca femeie de serviciu în salonul amintit anterior, una dintre clientele sale, o irlandeză cu o situație financiară foarte bună, s-a oferit să o ajute sunând la avocata sa.

În timpul crizei financiare de la începutul anilor ’90, românca a profitat de situația că majoritatea arhitecților au dispărut de pe piață și astfel începe să lucreze ca designer de interior. Mai apoi reușește să devină un arhitect foarte cunoscut, construind un zgârie-nori în Times Square, un spital în Long Island City și nu numai.

În momentul în care era întrebată de unde este, toți îi spuneau „Dracula Baby”, inclusiv clienții săi. În anul 2004 se căsătorește cu Jim și era pe cale să plece din New York din cauza antentatelor de la WTC, fiind la doar câteva sute de metri de locul respectiv.

Cu toate că în anul 2005 pleacă în Washington, iar mai apoi în Texas, destinația finală avea să fie Mexic, acolo unde s-a îndrăgostit de poporul mexican datorită ospitalității lor. Toți cei care au cunoscut-o au îndemnat-o să își scrie autobiografia, lucru pe care l-a și făcut, urmând ca a sa carte să ajungă pe rafturile librăriilor după ce va fi lansată în Londra.